Αυξητική στήθους από τον έμπειρο πλαστικό Κωνσταντίνο Ζολώτα
Αυξητική στήθους . Ο μαστός είναι το σύμβολο της γυναικείας θηλυκότητας και γονιμότητας και αποτελεί τον μεγαλύτερο εξωκρινή αδένα του δέρματος για αυτό και θεωρήθηκε αναπόσπαστο μέρος του γυναικείου κάλλους .
Η τέχνη σε όλες τις εποχές , αναζήτησε και ύμνησε το κάλλος και το θεώρησε θείο δώρο . Τόσο η κλασική όσο και η σύγχρονη τέχνη θεώρησε τους μαστούς σαν τα πιό σπουδαία εκφραστικά στοιχεία του γυναικείου κάλλους με κλασικό πρότυπο την Αφροδίτη.
Οι ποιητές τους ύμνησαν, οι ζωγράφοι τους αποθανάτισαν και οι γλύπτες τους σμίλεψαν στο μάρμαρο και στην πέτρα . Για αυτό και αποτελεί σημείο αναφοράς στην εμφάνιση της γυναίκας και συνδέεται άρρηκτα με την αυτοεκτίμηση της γυναίκας.
Η αυξητική των μαστών με ενθέματα είναι μια επέμβαση με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα από την αρχή της δεκαετίας του 1960. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεχής βελτίωση των ενθεμάτων και οι κατασκευαστές προσαρμόζονται στις αυξανόμενες ιατρικές και τεχνολογικές απαιτήσεις.
Η αυξητική μαστών είναι πλέον μία από τις συνηθέστερες επεμβάσεις κοσμητικής χειρουργικής.
Η αισθητική επέμβαση που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα είναι η αυξητική στήθους (Augmentation) με προσθήκη ενθέματος σιλικόνης.
Τα ενθέματα σιλικόνης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, έχουν σχήμα και σύσταση παρόμοια ενός νεανικού μαστού και αποτελούνται, είτε από περίβλημα σιλικόνης και περιεχόμενο gel σιλικόνης, είτε από περίβλημα σιλικόνης και περιεχόμενο φυσιολογικό ορό.
2 κατηγορίες σύγχρονων ενθεμάτων
Τα ενθέματα της πρώτης κατηγορίας τοποθετούνται, είτε πάνω από τον θωρακικό μυ και κάτω από τον μαζικό αδένα, είτε κάτω από τον θωρακικό μυ μέσα σε μια ειδική θήκη (τσέπη) που σχηματίζεται μέσω μιας μικρής τομής του δέρματος, μηκους 4 εκατοστών περίπου.
Η δεύτερη κατηγορία των ενθεμάτων τοποθετούνται πάντα σε μία θήκη που σχηματίζεται κάτω από τον θωρακικό μυ.
Η τομή του δέρματος, δια μέσω της οποίας γίνεται η τοποθέτηση του ενθέματος σιλικόνης, γίνεται είτε στην υπομαστική πτυχή, είτε στον κάτω πόλο της θηλέας άλω, είτε σπανιότερα στην περιοχή της μασχάλης. Οι τομές αυτές έχουν πολύ καλή επούλωση και δεν αφήνουν σημάδια.
Τα πρώτα ενθέματα σιλικόνης, που κυκλοφόρησαν προ 30-35 ετών περίπου, είχαν το μειονέκτημα να σχηματίζουν αντιδραστικά κάψα γύρω τους σε ποσοστό 20-30%, με αποτέλεσμα το στήθος να δίνει την αίσθηση της σκληρότητας κατά την ψηλάφηση.
Με τα νεότερα ενθέματα και τις βελτιωμένες τεχνικές της επέμβασης, η πιθανότητα αυτής της επιπλοκής έχει σχεδόν ξεπεραστεί φτάνοντας μόλις στο 2% περίπου.
Εκτός από την αισθητική χειρουργική, τα ενθέματα σιλικόνης χρησιμοποιούνται και στην επανορθωτική χειρουργική σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή για καρκίνο μαστού.
Διαδικασία Τοποθέτησης Εμφυτευμάτων
Η ενδιαφερόμενη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο ιατρείο θα ενημερωθεί για τον τρόπο διεξαγωγής του χειρουργείου. Έτσι, αποφασίζεται αν οι προθέσεις σιλικόνης θα τοποθετηθούν κάτω από το θωρακικό μυ ή πάνω από αυτόν, ανάλογα πάντα από το σωματότυπο, την εικόνα του θωρακικού τοιχώματος και των μαστών. Επίσης, αποφασίζεται και το είδος της τομής από όπου θα μπει η σιλικόνη, αν θα γίνει στα όρια της θηλέας άλω, υπομαστικά ή στη μασχάλη. Μετά από αυτόν το λεπτομερή έλεγχο, δίνονται οι απαραίτητες προεγχειρητικές οδηγίες.
Κατά την εισαγωγή τις γυναίκας στο νοσοκομείο πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να σχηματιστεί ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό.
Η επέμβαση αυξητικής στήθους πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και έχει διάρκεια 1-1,5 ώρα περίπου.
Οι τομές γίνονται όπως έχει προγραμματιστεί από την επίσκεψη στο ιατρείο, είναι μικρές, δεν ξεπερνούν τα 4 cm και μέσα από αυτές τις τομές δημιουργείται μια θήκη (τσέπη), είτε κάτω από το θωρακικό μυ είτε πάνω από αυτόν, όπου τοποθετείται η πρόθεση της σιλικόνης. Οι τομές συρράπτονται με τρόπο που σχεδόν δεν αφήνουν σημάδια.
Μετά το χειρουργείο υπάρχει μία ήπια πιεστική επίδεση για την πρώτη μέρα και στη συνέχεια και για περίπου ένα μήνα πρέπει να φοράει έναν ειδικό στηθόδεσμο που παρέχει ασφάλεια προστατεύοντας το χειρουργημένο στήθος.
Αυτόν θα τον φορά επί 24ώρου βάσεως για έναν μήνα περίπου, με τα απαραίτητα διαλείμματα για την υγιεινή του σώματός της. Οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις είναι αντιμετωπισημες, ενώ η επιστροφή στο σπίτι γίνεται είτε την ίδια μέρα, είτε, συνηθέστερα την επόμενη του χειρουργείου, κυρίως για προληπτικούς λόγους.
Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σύντομα, περίπου σε μία εβδομάδα αφού έχουν δοθεί οι απαιτούμενες μετεγχειρητικές οδηγίες.
Σύμφωνα με τις οδηγίες αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρη, τις απότομες κινήσεις και δεν οδηγούμε για 8-10 μέρες. Στη δουλειά μας, εάν δεν είναι χειρωνακτική εργασία, επιστρέφουμε μετά από 4-5 μέρες από το χειρουργείο, διαφορετικά μετά από 15-20 ημέρες. Γυμναστήριο μετά από ένα μήνα περίπου.
Πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες για να υπαρχει ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Το αποτέλεσμα της επέμβασης γίνεται ορατο αμέσως , τελειοποιειται μετα παροδο 2 μηνων περιπου και δικαιώνει την απόφαση για τοποθέτηση ενθέματος.
Με την νέα τεχνική και ενθέματα οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση για αισθητικούς λόγους μπορούν να κυοφορήσουν και να θηλάσουν χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.
Δρ. Κωνσταντίνος Ζολώτας
Με Επιστημονικό Διευθυντή τον Πλαστικό Χειρουργό Δρ. Κωνσταντίνο Ζολώτα, Διευθυντή του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής στο Mediterraneo Hospital, η δυνατότητα για γρήγορη, ανώδυνη, μόνιμη και πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση κάθε προβλήματος αισθητικής επανορθωτικής ή αποκατάστασης είναι εφικτή στο Plasticity.